Atlétika
Nemes Rita

MTK legendárium | 271. rész

Publikálva: 2023.04.24 Frissítve: 2023.04.21 MTK Budapest

Az MTK-alapító, Szekrényessy Kálmán élete. „Czélpontul a Margit-híd tűzetett ki”. 52. rész.

Midőn a hajó az állomásnál kikötött, lakósságunk riadó éljenzéssel fogadta a kilépőket

A rivális osztrák tudósító fokozott figyelemmel követte „az úszókörökben élénk érdeklődésre számot tartó nagy versenyúszást.” Megelégedéssel konstatálta, miszerint „akárcsak Bécsben, úgy itt is a lakosság élénk érdeklődése kísérte a versenyt.

A Klub ez idő tájt már Vácon tartózkodó elnöke, Eszterházy Miksa gróf, a város vezetői, valamint további néhány MAC klubtárs fogadta a hajó utasait. Eszterházy – a késés miatt – csupán röviden éltette a versenyzőket, megnyitva hivatalosan is az első magyarországi nemzetközi úszóversenyt. Egyúttal bejelentette, miszerint Sigfrid Werne nevezett úszó, időközben visszalépett a küzdelemtől, valamint, hogy Kern Ferenc budapesti hentesmester – ugyan, az öt arany nevezési díjat befizetni nem tudta – kéri versenyben való részvételét, melyet a MAC vezetése oly feltétellel hagyott jóvá, miszerint az induló nem tarthat igényt a kitűzött jutalmakra.

A verseny zsűritagjai között foglalt helyet az elnök Eszterházy Miksa gróf mellett Császár Ferenc titkár, Thaisz Elek, valamint kisbaári Kiss Ferenc úr.

A szervezők a lehető leggyorsabb tempóban láttak hozzá a rajt előkészítéséhez: „A bírálók, indítók s versenyzőkkel a Rasovszky Márton úr által indulási helyül felajánlott uszodához siettek s ott az úszáshoz szükséges előkészületeket megtették. A versenyzők testüket beolajozták s erősítő ételeket s italokat vettek magukhoz.

Megjegyzendő, miszerint a verseny indulási helyét és célpontját a szervezők időközben módosítani voltak kénytelenek, mely jól kirajzolódik Szekrényessy tudósításából: „Az indulás nem az előre megállapított pontról, hanem kissé fentebb az uszoda alsó végéről történt, de a pálya hossza is rövidítést szenvedett, mert a Lánczhíd helyett a Margit-híd tűzetett ki czélpontul. Az erős gőzösjárás miatt történt az utólagos változtatás, persze a versenyzők beleegyezésével.

Az angol típusú fair play szellem megnyilatkozásának jeleként, sorsolás útján választották ki a hat nevezett versenyző pályáját, illetve kísérőit, hol az úszók ¼ 2 kor foglalták el helyeiket.

A csónakonként két-két ellenőrző személy feladata volt a verseny tisztaságának ellenőrzése, estleges segítségnyújtás, valamint az úszók ruházatának szállítása. A verseny feltételében – a könnyebb ellenőrizhetőség okán – szerepet kapott az úszóknak külön színekkel való megkülönböztetése, mely a versenyzők saját választásán múlt és a csónakokra tűzött zászlók segítségével valósult meg.

Ennek megfelelően a parttól számított 1-es pályán úszhatott a nemzeti színekkel jelölt Csentéry Kálmán, vidéki színész, ki már, mint Szekrényessy ellenfele, az első magyar (nem nemzetközi) úszóverseny résztvevőjeként, 1880 szeptemberében szerepelt. Kísérőiül dr. Novák és Mészáros Ferenc lett kiválasztva.

A kettes pályán Thull Richárd, vasúti tiszt helyezkedett el, vörös-zöld színekkel jelölve, biztosítói Porzsolt Jenő és bizonyos Koller úr voltak.
A harmadik pályára Végess Gyula Szabolcs megyei birtokos került zöld színnel jelölten, Kísérői: Porzsolt Benő és Horváth Emil.
A Duna közepén lévő, és ily módon a sodrás által leginkább támogatott 4-es pályát a fent vázolt aktuális körülmények folytán legnagyobb esélyesnek számító osztrák bajnok, a bécsi községi képviselő, Emanuel Bachmayr kapta, ki magának az osztrák nemzeti színeket, úgymint a vörös-fehéret választotta. Kísérőjéül, Fábián József és Nagy Líviusz lett kijelölve.

Mellette, a part felé eső ötös pályán foglalhatott helyet a rózsaszínnel megkülönböztetett Szekrényessy Kálmán, kit az ellenőrző ladikon két tisztelője, Lisznyay Tihamér és a kalandos életű orvos, a lovagias ügyek koronázatlan királya, Kosztka Emil követett. Végül a hivatalos sorsolás utolsó, hatos pályaszakaszán indulhatott Zsögöd Benő, budapesti ügyvéd, kék-fekete zászlóval jelölve, Gervay dr. és Fischer József felügyelete alatt. A fennmaradó, 7-es pályán szállhatott vízbe a vállalkozó kedvű fővárosi hentesmester, Kern Ferenc.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!